Verrassend genoeg is maar weinig écht belangrijk. Iedereen die het een en ander heeft meegemaakt in zijn leven komt tot die conclusie. Het lukt ons alleen maar niet om dat gegeven ook toe te passen op de werkvloer. Immers: alles is belangrijk! We moeten letten op samenwerking, draagvlak, communicatie, en het moet ook nog innovatief. We moeten resultaatgericht, daadkrachtig, organisatie sensitief en nog veel meer zijn. Stakeholders moeten gerustgesteld en draagvlak moet gegenereerd. Persoonlijk moet ik regelmatig hardop gniffelen als ik deze termen terugzie in de ontwikkelplannen, beoordelingsformulieren en vacature teksten voor professionals. In hoeverre is het realistisch om te verwachten dat iedereen voldoet aan deze criteria? En hoe belangrijk zijn deze termen eigenlijk?

Maar wat is dan wel belangrijk? Hoe doe je het dan wel in teams, afdelingen en projecten? Een paar dingen. Ik zet ze voor je op een rijtje. Of je ze onthoudt kan ik niet garanderen, en is ook helemaal aan jou. Als je er iets aan hebt hoor ik het graag. Zo niet negeer dit blog gewoon en ga lekker iets anders doen.

Dinemarie Anholts

1: Stop met vergelijken!

Ga maar eens voor jezelf na hoeveel je vergelijkt. Is deze blog wel even goed als die van mijn buurman? Is hij beter dan mijn vorige? Heb ik net zo hard gewerkt als mijn collega’s? Ben ik net zo resultaatgericht? Kijk naar jezelf, zet je eigen standaard en streef daarnaar. Van vergelijken word je moedeloos, niemand is hetzelfde en jij hebt unieke kwaliteiten. Je kunt niet dezelfde lat gebruiken voor iedereen. Brengt me meteen bij het volgende punt.

2: Wees gewoon jezelf

Klinkt cliché, maar is toch echt belangrijk. Probeer niet een ander te zijn, of iets of iemand na te doen. Blijf dichtbij jezelf. Stel de vragen die je wilt stellen, en laat zien wat je vindt van zaken. Natuurlijk is het geen vrijbrief om op je werk je grenzen en normen te laten varen….. maar wel om je niet anders voor te doen dan je bent.

3: Wat je geeft krijg je terug

Probeer eens het volgende uit: lach op weg naar je werk naar alle mensen die je tegenkomt. En zeg goedemorgen. Wat gebeurt er? 10 tegen 1 het volgende (ik heb het echt meermalen uitgeprobeerd): je krijgt bijna elke keer een glimlach en ‘goedemorgen’ terug. Zo simpel is het. Geef vriendelijkheid en je krijgt het terug. Wees duidelijk en je krijgt duidelijkheid terug. Andersom geldt het ook: maak vage afspraken en krijg vage (of geen) resultaten terug. Wie kent ’m nog: ‘behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden!’

4: Stop met oordelen

Laat mensen en zaken gewoon voor wat ze zijn en plak er geen sticker op. Oordeel niet over wat een ander doet, maar blijf bij jezelf en doe gewoon wat je denkt dat wel past. Iedereen heeft zijn eigen motivatie om te doen wat hij doet, sinds wanneer kun jij die motivatie doorzien? Kiest iemand voor een afwijkende aanpak? Stel je oordeel uit, wees nieuwsgierig en vraag naar zijn of haar beweegredenen.

5: Zoek je drijfveer

Nee, dit is niet de missie of de visie van het bedrijf waar je werkt. Dit is je eigen motor, de reden waarom je ’s morgens je bed uitkomt. Misschien is het dat je zoveel mogelijk wilt leren voordat je een stap kunt maken, of dat je wilt laten zien wat je al kunt. Of je wilt ervoor zorgen dat mensen gezond kunnen zijn, en met respect en goede zorg oud kunnen worden. Of je geniet gewoon van alle contacten met mensen, en je werk stelt je in staat heel veel mensen te ontmoeten. Of je houdt van aandacht en je wilt gewoon zoveel mogelijk duimpjes bij je blog post. Wat het ook is, het is jouw drijfveer en iets wat je moet koesteren.

6: Gebruik humor

Neem het leven alsjeblieft niet te serieus. Speel eens bullshit bingo tijdens een vergadering, en lach samen om het vakjargon waar we niet meer zonder kunnen. Probeer te relativeren: hoeveel mensen lijden er nu echt onder als wij morgen stoppen met wat we doen? Je weet meteen hoe belangrijk je bent. Uiteindelijk werken we allemaal om in ons onderhoud te kunnen voorzien. En dan kan het maar beter leuk werk zijn. Maar maak het niet zwaarder dan dat het is. Wie zou er echt nog doorwerken als je de miljoenen prijs van de postcode loterij wint? Tja…

 

Dit blog heb ik samen met Erik Kamp, coach voor persoonlijke ontwikkeling, van weergenieten.nl geschreven.